Wat is ergotherapie?
Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving (habitat). Als mensen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie helpen. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wèl kan.
Wat is ergotherapie
De ergotherapeut adviseert en traint op zo’n manier zodat de cliënt zijn dagelijkse activiteiten weer zo veel mogelijk zelf uit kan voeren. Bij dagelijkse activiteiten kun je denken aan: jezelf wassen en aankleden, eten en drinken klaarmaken, het huis schoonmaken, autorijden of fietsen, naar school of werken of bijvoorbeeld sport en spel.
Dagelijkse activiteiten uitvoeren
Mijn specialisaties zijn:
De behandeling kan bestaan uit:
Ehlers-danlossyndroom (EDS) is een aangeboren en erfelijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Bindweefselaandoeningen brengen vaak veel pijn en/of vermoeidheid met zich mee. Dit heeft soms tot gevolg dat je niet (meer) alle activiteiten kunt doen die je graag zou willen doen. Binnen de ergotherapie focussen we ons op het (weer) mogelijk maken van activiteiten die voor jou van belang zijn. Dit is voor iedereen anders.
De behandeling bestaat uit aanpassingen doen in dagelijkse activiteiten, advies rondom de inzet van hulpmiddelen, optimalisatie van zit- en lighouding, technieken voor gewrichtsbescherming, energiebesparing en leren omgaan met pijn en vermoeidheid.
Myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) is een complexe, chronische ziekte die wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid, slaapstoornissen, cognitieve problemen, en diverse andere symptomen. Het dagelijks leven met ME/CVS kan een enorme uitdaging zijn. Ergotherapie kan een essentiële rol spelen in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met deze aandoening.
Ergotherapie richt zich op het helpen van mensen om deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, ondanks hun beperkingen. Voor mensen met ME/CVS kan een ergotherapeut een cruciale bondgenoot zijn door hen te helpen omgaan met hun symptomen en het vinden van manieren om hun dagelijkse taken te beheren.
Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Dat laatste wordt vaak ‘brain fog’ genoemd. Sommige van die klachten blijven lang bestaan, maar de ernst ervan kan wel afnemen in de loop van de tijd.
Ergotherapie richt zich op het weer mogelijk maken van dagelijkse activiteiten en/of het oppakken van werk en sport/spel. Binnen het behandeltraject voor langdurige klachten na COVID-19, richt ergotherapie zich onder andere op het zorgen voor een goede energieverdeling.
Bij reumatische aandoeningen (kortweg: reuma) is sprake van (ontstekingsachtige) aandoeningen van het bewegingsapparaat en de omliggende weefsels en structuren. Gewrichten beschadigen of ontsteken. Bij gewrichtsontstekingen kunnen de banden rondom het gewricht uitrekken. Hierdoor neemt de stabiliteit van het gewricht af. De bekendste vormen zijn artrose en reumatoïde artritis.
Reuma kan u hinderen bij alledaagse handelingen en daarmee uw dagelijks leven danig verstoren. Met ergotherapie leert u hoe u deze activiteiten weer zo goed en zelfstandig mogelijk kunt uitvoeren. De uitgangspunten daarbij zijn dat uw gewrichten zo min mogelijk worden belast om verdere beschadiging van gewrichten te beperken en uw pijnklachten afnemen.
Wanneer je de diagnose kanker krijgt, staat je hele leven in één keer op zijn kop. Vaak zijn dagelijkse activiteiten moeilijker uit te voeren doordat je minder energie hebt dan voorheen, minder mobiel bent, pijnklachten en misschien ook wel cognitieve klachten ervaart.
Veel mensen ervaren problemen met het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Als ergotherapeut denken wij graag met ze mee. We streven ernaar om de kwaliteit van leven te verbeteren, het leven aangenamer te maken en waar mogelijk de zelfredzaamheid te vergroten. Samen zoeken we naar concrete oplossingen en denken we mee in hoe een cliënt zijn verminderde energie het beste kan verdelen over de dag.
NAH is de afkorting voor ‘’niet aangeboren hersenletsel’’. Wanneer iemand hersenletsel overkomt, bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte, dan wordt er gesproken van niet aangeboren hersenletsel.
Wanneer er sprake is van niet aangeboren hersenletsel dan kunnen meerdere gebieden in de hersenen letsel oplopen. Hieronder vallen onder andere gebieden in de hersenen die te maken hebben met taalgebruik, waarnemingen en cognitief handelen. Anderzijds kunnen ook het geheugen en concentratievermogen lijden onder niet aangeboren hersenletsel.
Doordat er verschillende hersengebieden kunnen worden aangetast door niet aangeboren hersenletsel worden er soms problemen ervaren tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten wanneer iemand NAH heeft opgelopen. Dit kan onder meer op sociaal gebied zijn, binnen de werksfeer of tijdens het uitvoeren van huishoudelijke taken.
Kennis maken
De behandeling
Evaluatie
Onze eerste afspraak is het begin van de ergotherapie en de start van de behandeling. Ik luister naar uw verhaal en leg uit wat ergotherapie kan betekenen. Daarna spreken we samen af wat het doel van de ergotherapie voor u zal zijn.
De daaropvolgende afspraken kijken we samen wat er precies niet meer lukt en hoe dat komt. Ik zal informatie en adviezen geven, in de hoop dat dit u meer zelfredzaam zal maken. U gaat de adviezen uitproberen en ik zal u coachen en bemoedigen om de gewenste verandering te bereiken en vol te houden.
Als u de doelen heeft bereikt en u weer tevreden kunt zijn met het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten, ronden we ons contact af. Soms ontstaan er nieuwe doelen tijdens of na de behandeling. Dan kunnen we daar opnieuw aan werken. Of we nemen afscheid en ik doe verslag aan uw verwijzer over het behaalde resultaat.